Naar de navigatie Naar de inhoud

De mogelijkheden bij een borstreconstructie

Geplaatst op 27 oktober 2015 door - 10085 keer bekeken

Foto De mogelijkheden bij een borstreconstructie

Een klap in je gezicht. De grond wordt onder je voeten weggeveegd. De zekerheden in het leven, de toekomst, alle plannen die er waren, alles wordt anders.

Achtbaan

Wanneer je als vrouw deze diagnose van de chirurg te horen krijgt, kom je in een soort achtbaan terecht. Er moet van alles gebeuren. Onderzoeken, röntgenfoto’s, MRI’s, biopten volgen elkaar snel op. Tussendoor weer onzekerheid. Wat zijn mijn kansen? Wat gaat er gebeuren? Moet ik een borstsparende operatie ondergaan of zal ik mijn borst laten afzetten? Moet in nog chemotherapie krijgen? Hoe zit het met haaruitval? Wat is het advies van de chirurg?

In onze dagelijkse praktijk krijgen wij patiënten die met deze vragen zitten, omdat zij net het slechte nieuws te horen hebben gekregen. Sommigen zijn nog niet bekomen van de klap, anderen hebben zich al een beeld kunnen vormen van wat zij willen en weer anderen weten precies wat zij willen. Voor alle vrouwen is dit anders. Bij de plastisch chirurg kom je voor een eventuele borstreconstructie. Dit is een optie, maar niet per se noodzakelijk want ook met één borst kun je goed verder leven.

Meeste voorkomende vorm van kanker

Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland onder vrouwen. In 2014 waren er meer dan 14.500 vrouwen met invasieve vorm van borstkanker. Daarmee behoort Nederland tot de landen in Europa met de meeste borstkanker. De sterftecijfers in Nederland dalen, mede door de screening en goede behandelmogelijkheden.

Vrouwelijkheid behouden

De cijfers zijn heel iets anders dan de dagelijkse praktijk. In de praktijk heb ik vrouwen tegenover mij in de spreekkamer die enerzijds nog geschokt zijn en anderzijds willen weten wat er voor mogelijkheden zijn om hun vrouwelijkheid zoveel mogelijk te behouden.

Er is tegenwoordig veel mogelijk om dit te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan borstreconstructie. Wij horen vaak van vrouwen dat zich mooi voelen door zo’n reconstructie. Een borstreconstruatie kan het zelfvertrouwen versterken.

Borstreconstructie kan tegelijk met amputatie

Door de goede samenwerking met de chirurgen is het mogelijk om in de eerste plaats de tumor goed weg te halen (dit gebeurt door de ervaren chirurgen) en daarnaast in dezelfde operatie een reconstructie te doen waarmee direct aan de wederopbouw wordt begonnen. Dit heeft voor de vrouw grote psychologische voordelen. Ondanks het verlies van de borst is er direct weer en nieuwe borst of is er een begin gemaakt met de reconstructie. Vaak krijgen wij in aan het einde van het traject van patiënten te horen dat ze blij zijn dat ze de keuze voor een reconstructie gemaakt hebben.

Borstreconstructie is niet perse voor iedereen. Sommigen hebben zo veel te verwerken en willen eerst alleen de behandeling van de borstkanker zonder zich te hoeven buigen over allerlei vormen van reconstructie. Dit is goed voor te stellen. Ook in een later stadium is een reconstructie nog goed mogelijk.

Met implantaten of eigen weefsel

Zonder hier al te diep op in te gaan zijn er verschillende mogelijkheden voor borstreconstructie die grofweg in te delen zijn in twee groepen: reconstructie met implantaten en reconstructie met eigen weefsel. Voor de reconstructie met implantaten zal meestal eerst een ballonnetje (tissue expander) geplaatst worden die na poliklinisch vullen vervangen wordt door een definitief implantaat. Voor de reconstructie met eigen weefsel wordt meestal de buikhuid gebruikt (de zogenaamde DIEP-lap methode). Ook bij borstsparende operaties is het mogelijk een mooi resultaat te halen. Ook hiervoor wordt met de chirurgen samengewerkt.

Patiënten zijn over het algemeen heel tevreden. Uit onderzoekt blijkt dat een borstreconstructie de kwaliteit van leven voor vrouwen verhoogt. Natuurlijk zijn er ook vrouwen voor wie dit niet geldt, die geen reconstructiewens hebben.

Bijdragen kwaliteit leven

Borstkanker hoeft niet het einde van het leven te zijn. Misschien het einde van de onbezonnenheid. Weet dat er ook mogelijkheden zijn om een borstreconstructie te ondergaan waarmee we kunnen bijdragen aan de kwaliteit en de wederopbouw van het leven.

Voor meer uitgebreide informatie: www.dieplap.nl.

John Sawor, plastisch chirurg

Deze blog is eerder verschenen op de website van VieCuriMOOI.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.